Арк. 186 зв.
№ 283
Роздѣленъе кгрунту Андрушка Коломийченка небозчика, же судомъ приверненно потомкови его Петрови, взявши од Грицка Коломийченка, принят до Книг Мѣскихъ, которий такъ ся маетъ в собѣ.
Року АХПИ (1688) , іюня KS (26) д.
За вѣдомом Его Милости Пана Федора Жученка, Полковника Их Царского Пресвѣтлого Величества Запорозкого Полтавского, пред нами, Петромъ Буцкым Судею Полковым, Івану Красноперїчу атаману Городовомъ, Максиму Петровичу войту, Прокопу Дмитровичу Бурмистру, и при многих общих зацних персонах.
Станувши пред нас, Петро Андрущенко, жїтел Жуковский, ускаржался на Грицка Коломийченка, дядка своего, отцу его небожчику Андрушку брата рожоного, в такой мѣре, же Грицко по змершомъ небожчику Андрушку, отцу Петровомъ, купне будучый, а роздѣлений кгрунтъ отцевскый, за свой полѣцивши, завладѣлъ, а то ижъ небожчика Андрушка по сем боку Говтви от Полтави лугъ з сѣчкою і сѣножатю, а его, Грицковъ, по томъ боку Говтви, от Решетиловки. А кгди помер Андрушко, рожоний брат Грицковъ Коломийченковъ, любо по собѣ оставил наслѣдника, Петра, однак недорослого в лѣтах и розумом несмислного; так по смерти его Грицко завладѣл надаремне братнимъ кгрунтомъ и до зросту Петрового через лѣтъ з надцетъ в своей области и користи мѣлъ, привернувши к своему кгрунту.
Выслухавши ми скарги Петровой Андрущенковой, велѣли шукати доводом через свѣдомих людей, так сторонѣ поводовой, яко и отповѣдаючой. Зачим, здавна знаючие о тих кгрунтах стариннїе, люде Хрибтикъ Матвѣй, Левков зять, и инїе, будучие от нас зосланнимы, повернувшис, так нам повѣдали:
“Панове, о чомх досконале вѣдаемъ, так и признаемъ, ижъ Грицко Коломийченко, дядко Петровъ, неналежне завладѣл дѣдизною и отцевщиною Петра, братенїча своего. В чомъ Петрови Андрущенкови неменшая кривда дѣется, бо Грицкова Коломийченкова част отдѣленна по томъ боку Говтви, а Андрущенкова дѣдизна и отцевщина по семъ боку Говтви, от Полтави, части того кгрунту.”
На тое теды преречоных зацних людей визнане и повѣстъ ми, предпомянутие врядови персони, склонївшися, отдаляемъ Грицка Коломийченка од части кгрунта, на семъ боку Говтви будучого, и присужаемъ Петрови, яко наслѣдникови по отцу, владѣти спокойне, не узнаючи жадныхъ трудностей, тимъ кгрунтомъ жеби Грицко вѣчне не интересовался, под виною Его Милости Пану Полковникови Полтавскому таляровъ сорок, а на Вряд нашъ городовий таляровъ двадцеть. Тилко ж своею частю, по том боку Говтви будучою, користовати мѣетъ. Що в далшую памят записуемъ.
№ 283-1
Року вишположоного, Июля ИІ (18) .
Пред нами, виш помененнїми Врядовими особами, станувши Грицко Коломийченко, з синами своими Юркомъ и Іваномъ, повторе здавалїся на людей свѣдомих, іменно Прокопа Олховїка и Тараса Литвиненка, старинних жїтелей Камянскихъ Полтавского Уизду, хотячи отдалїти Петра от власной его отцевщїни, мовячи:
“Тие правѣ люде признанемъ своимъ могут нас рострїхнути, же брат мой небожчик Андрушко, отецъ Петровъ, продал часть свою за осмъ копъ, а часу теперѣшного Петро, братанїч мой, надаремне мене турбует”.
Ми теди, помянутїй Вряд, тих двохъ члвѣка обовязавши сумленемъ, доброволне питали, если они с куткомъ тих Коломийцовскїх кгрунтовъ свѣдоми, и чи продал Андрушко пай свою кгрунта, которїе на пїтане наше такъ отповѣдали, под боязню Божою:
“Панове, прошлїхъ давних лѣт купили-смо били куток сѣножати в небожчїка Андрушка на Говтвѣ. Еднак мнѣ не уподобалося, за прозбою ншою вернул нам небожчик Андрушко Коломийченко вуссюм копъ, а прї собѣ той крунтъ знову одержал, бо тие кгрунта старого Коломийца обом Коломїйченкам пополам зоставал, Грицково Коломийченковъ на томъ боку Говтви, а Андрѣево Коломийченко на сем боку Говтви, того ж ми не вѣдаем, як Грицко Коломїченко Петра, братанїча своего, до того кгрунту отцевского не допускает, поти нша повѣстї”.
Вислухавшї прето ми повторнїхъ зацнихъ свѣдїтей визнаня, же неналежне і неслушне завладѣлъ Грицко Коломїченко отцевщїною Петровою и тепер хотѣл отдалитї, присуждаем декретомъ права ншего, абї Петро отцевщиною владнул спокойне, яко хотѣл на свой пожиток обернул, а Грїцко без жанои спреки уступити повїнен, под вїною таляровъ ста неотступне. Писан в Полтаве, року и дня вишъмененого.